BLOGOVANJE

INSTANT INTELIGENCIJA I STIL

a31d1c2a9bf19a5615411a75e0327b73

Profesor sam jezika i književnosti, bibliotekar i lektor. Zato mi je bilo drago kada se pre nekoliko godina počelo više pisati o neophodnosti pravilne i gospodske upotrebe srpskog jezika. Podržavao sam sve to i radovao se svakom novom otvorenom frontu u borbi protiv nepismenosti.
Ipak…
Ne volim ni preterivanja. Uvek kada mi neko hvali robu i za zeru više nego što je normalno, posumnjam. Uvek kada se o nečemu mnogo piše, počinjem da tragam za onim što se iza euforije preterivanja krije.
I eto…
Danas smo zaista prešli tanku liniju stila u odbrani jezika. To se desilo onda kada su se u tu borbu uključili…pa skoro svi…
Kao vrhunski dokaz svog obrazovanja, stila, pameti i inteligencije, svakakvi ovih dana jedva čekaju da upru prst u svog sabrata, rođaka, prijatelja i podviknu mu: „…NE KAŽE SE ZADNJI, NEGO POSLEDNJI!!!! E BAŠ SI NEPISMEN!“
I odmah se osete superiornijim, višim, hvala gramatici. A nisu… Nisu baš zbog te agresivnosti, sitničavosti i uživanja u ponižavanju drugih. (BTW, može i „zadnji“ i „poslednji“ smile emoticon ).
Zbog svega toga, ovih dana doživljavam „borbu za čistotu jezika“ kao još jedan rijaliti koji je u trendu, u koji su svi pozvani, i koji se po svim svojim osobinama preporučuje za najveći šer. Iznenađen sam, a trebalo je da shvatim šta se dešava čim su „Politika“ i Skupština grada Beograda počeli da se bave gramatikom i pravopisom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: